Noni owoc zdrowia

Sok Noni - co to takiego ?

1. Co to jest noni.

Każdy region ma swoje lokalne, z otaczającej przyrody wzięte, domowe medykamenty. Któż z nas nie słyszał o obniżającym gorączkę soku z malin, uspakajającej melisie czy orzeźwiającej i wspomagającej trawienie mięcie. Jednak sława jaka otacza pojawiający się u nas sok z tajemniczych owoców noni, każe nam bliżej przyjrzeć się źródłom tej sławy.

Ten egzotyczny, bo pochodzący z dalekiej Polinezji Francuskiej owoc, wyrasta w jednym z najczystszych , pełnych słońca i wulkanicznej gleby obszarów naszego Globu. Dziwna roślina. W dodatku "pachnie" niezbyt zachęcająco. W rejony południowego Pacyfiku zawędrowało noni (morinda citrifolia) z południowej Azji. Przed setkami lat wyruszający w dalekie wędrówki żeglarze, oprócz zapasów żywności, wody i najniezbędniejszego sprzętu, zabierali sadzonki tej rośliny. Zapewne wiedzieli co robią. Zalety odżywcze i lecznicze owoców tego drzewa znane były już od tysięcy lat.

Kiedy tereny Polinezji skolonizowali Francuzi, to wraz z misjonarzami zaczęli niszczyć miejscową kulturę i język tubylczych plemion, mając je za nic. Część wiedzy jaką posiadali Polinezyjczycy, i która przetrwała do dziś, zawdzięczamy pracy współczesnych etnografów i naukowców, którzy potwierdzają w badaniach niezwykłe wręcz wartości soku i innych części drzewa noni.

Współczesna medycyna stosuje jako lek najczęściej jeden wyodrębniony składnik leczniczy.

Z wielu badań jednak wynika, że kompleksowe działanie wielu substancji czynnych jest najskuteczniejsze. Nazywa się to synergizmem.

Dla owoców noni natura była bardzo hojna. Dotychczas wyodrębniono blisko sto substancji biologicznie czynnych zawartych w tym owocu. Można więc mówić o rozbudowanym wspólnym, synergistycznym oddziaływaniu zawartych w nim składników. Zajmijmy się więc tylko tymi najwartościowszymi dla naszych organizmów.

Interferon – gamma, ta nasza organiczna substancja działająca przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo jest pobudzana przez noni. Podobnie jak przeciwciała, interferon produkowany jest przez komórki naszego układu obronnego. Im lepsza produkcja cennego interferonu, tym silniejsza odporność, a poprawiamy własną odporność zażywając sok z noni.

 

Naturalna forma witaminy C zawarta we flawonoidach owoców noni wzmacnia naczyńka krwionośne, zapobiega mikrowylewom, pomaga przywracać sprawność osób po wylewach. Jako pochodząca z owoców jest bardzo dobrze przyswajana przez nasze organizmy.

 

Damnacanthal wyizolowany z noni przez japońskich naukowców, uznany został za substancję hamującą działanie tzw. genów nowotworowych (funkcja RAS) . Komórki, które zaczynają się przemieniać w rakowe i bardzo szybko się namnażać, są prowokowane przez tą substancję do spowalniania swego zbyt szybkiego (nowotworowego) podziału. Mają szansę stać się normalnymi i uniknięcia zwyrodnień – zmian genetycznych. Jak do tej pory noni, jako jedna z niewielu roślin w przyrodzie potrafi "naprawić" system kontroli podziałów komórkowych. Jeśli przestaje on sprawnie funkcjonować i pozwalać na niekontrolowane mnożenie się komórek, powstawanie narośli, torbieli i guzów. Jednak pamiętać należy, że korzystne działanie noni widoczne jest dopiero po pewnym czasie. Wszystkie procesy wymagają od organizmu odpowiedniego czasu. Zarówno procesy chorobowe jak i naprawcze, czyli leczenie. Stąd nie warto ryzykować i czekać na rozwój choroby. Rozpocząć zażywanie noni jak najszybciej, a najlepiej zażywać zapobiegawczo, profilaktycznie, wtedy, gdy nie wiemy jeszcze o chorobie.

Tlenek azotu NO. Za odkrycie niezwykłej roli, jaką ten związek pełni w ludzkim organizmie w 1998 roku przyznano Nagrodę Nobla. Tlenek azotu jest zaangażowany w w złożone zmiany zachowania mózgu, funkcjonowanie dróg oddechowych, pracę serca, układu immunologicznego. Prawie wszystko, czego organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, zależy od obecności NO. Badacze wykazali, że noni – cudowna tropikalna roślina – może pobudzać organizm do wytwarzania większych ilości tlenku azotu, tym samym chroniąc i pomagając kontrolować rozmaite choroby.

 

Każda choroba ma zazwyczaj wiele przyczyn i przede wszystkim to te przyczyny należy usuwać, by zapewnić sobie zdrowie. Noni , podobnie jak leki, nie daje stuprocentowej gwarancji, którą niektórzy chcieliby uzyskać. Gdy jest czas na oczyszczenie organizmu z toksyn, na przywrócenie równowagi w komórkach wtedy noni daje wielką szansę oraz nadzieję na cofnięcie się choroby i regenerację organizmu. W przypadku zachorowania na raka wyniki leczenia były skuteczniejsze , kiedy połączono działanie noni ze zredukowanymi dawkami standardowej chemioterapii.

 

Oryginalny sok z noni jako cenna substancja odżywcza pomóc nam może w wielu sytuacjach. Warto wspomnieć o pozytywnym wpływie zażywania noni dla cukrzyków. Wspomaga pozbywanie się trudnych do usunięcia grzybic i bakterii - szczególnie gronkowca złocistego. Reguluje ciśnienie. Więcej informacji i szczegółów lepiej poszukać w książce "Polinezyjski owoc noni" Pani Renaty Zarzyckiej.

Ostatnio zauważono, że suplementacja z noni poprawia także budowę i obwód mięśni.

 

Na pewno pojawi się problem, który produkt zawierający sok z noni wybrać. Trzeba mieć świadomość, że konserwowanie wysoką temperaturą (pasteryzacja) pozbawia produkty wielu , tzw. żywych wartości. Najwartościowszy sok to ten, który zawiera miąższ i sok noni poddany procesowi liofilizacji. Jest to konserwowanie przez działanie bardzo niskich temperatur. Każdy zapewne słyszał, że z zarodka ludzkiego przechowywanego w płynnym azocie, może się urodzić człowiek. Czyli bardzo niska temperatura zachowuje życie. To dowód, że noni poddane procesowi liofilizacji, to noni najwartościowsze.

 

2. Tajemnica owoców noni a nauka. 

 

Informacje o właściwościach rośliny i owoców NONI są znajdowane już w starożytnych pismach sanskryckich. Ceniono te roślinę za wartości odżywcze, a przede wszystkim za właściwości lecznicze. Pierwotnie Morinda Citrifolia (noni) występowała w południowo-wschodniej Azji, a na wyspy Polinezji i Hawaje zawędrowała wraz migrującą na nowe tereny ludnością. Żeglarze zabierali na łodzie najpotrzebniejsze sprzęty, wodę, żywność i nasiona NONI. Zabierali te nasiona, bo wiedzieli, że ta roślina dostarczała pożywienie, chroniła przed chorobami, a także leczyła.

 

W epoce kolonizacji egzotycznych krain wiedza miejscowych uzdrowicieli traktowana była jako zabobony z epoki kamienia łupanego. Wyśmiewana odchodziła w zapomnienie wraz z wymieraniem miejscowych plemion i ich kultury. Dopiero pod koniec XX wieku zainteresowali się legendarnymi właściwościami rośliny noni biolodzy, botanicy, chemicy, biochemicy farmaceuci i medycy. Rozpoczęli badania naukowe nad świętą - w niektórych kulturach – rośliną. Wcześniejsze próby badań były prowadzone, lecz zostały przerwane. W tym czasie nastąpił gwałtowny rozwój produkcji leków syntetycznych. Działania koncernów farmaceutycznych nie ułatwiały badań nad naturalnym źródłem zdrowia, jakim jest NONI.

 

Szerzej rozpoczęto jednak badania w latach 90 XX wieku. W 1992 roku specjalistka w dziedzinie botaniki dr Isabelle Abbott, opisując efekty swych badań, wymieniła takie choroby jak cukrzyca, nadciśnienie i rak jako najważniejsze obszary zastosowania produktów z NONI.

 

W opublikowanych - w tym samym czasie - corocznych raportach American Association for Cancer Reaseards ( Amerykański Związek do Spraw Badań Raka) informowano o pozytywnym działaniu NONI w leczeniu tej choroby.

 

Dr Asahina przeprowadził badania wykazujące, że alkoholowy wyciąg z owoców NONI hamował wytwarzanie TNF, które jest promotorem nowotworów. A dr Hirazumi odkryła, że NONI zawiera polisacharydy – silne substancje, które hamuja wzrost guzów. Jej praca sugeruje, że noni może powstrzymać wzrost guza poprzez silne wzmocnienie systemu odpornościowego gospodarza. Noni pobudza uwalnianie licznych narzędzi, jakimi dysponuje nasz system odpornościowy, są to interleukiny, interferon i tlenek azotu. Przeprowadzając badania laboratoryjne antyrakowej aktywności roztworu z soku noni na myszach, z wszczepionym laboratoryjnie rakiem płuc, dr Hirazumi odkryła przedłużenie życia myszy, którym podawano sok z noni o 75% w stosunku do grupy myszy, którym tego soku nie podano.

 

W 1993 roku zespół doktora Hiramitsu przedstawił wyniki badań, według których ekstrakt z noni działa aktywnie na na komórki RAS . Onkoproteiny RAS mają kluczową rolę w procesie ludzkiej onkogenezy, czyli w procesie powstawania nowotworów. Wyizolowany z korzeni i i owoców noni damnacethal ma silnie hamujący wpływ na czynności onkoprotein RAS. Na uniwersytecie Ilinois opublikowano badania wskazujące, że sok z owoców noni ma cytostatyczne działanie na hodowlę linii komórek białaczkowych. Stwierdzono też, że użycie soku noni razem z takimi lekami przeciwnowotworymi jak Taxol i Prednisolon zwiększyło terapeutyczny efekt antyrakowych lekarstw. To odkrycie może być znaczące dla łączenia lekarstw z sokiem noni. Może umożliwić zmniejszenie dawek syntetycznych leków i jednocześnie zwiększać siły obronne zaatakowanego chorobą organizmu.

 

Farmaceuta Paweł Kozielewicz zebrał dotychczasowe naukowe potwierdzenia działania tej rośliny. Wg niego naukowcom udało sie ustalić, że sok z noni ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Badania prowadzono na bakteriach takich jak: Bacillus subtilis, Escherichia coli, Helikobakter pylori, Salmonella i Shigella. Działanie przeciwbakteryjne jest wynikiem obecności w nim związków polifenolowych i antrachinonów. Działanie przeciwgrzybiczne zostało zaś potwierdzone hamowaniem wzrostu drożdży Candida albicans. Zapewne dlatego ta legendarna wręcz roślina została nazwana polinezyjskim antybiotykiem.

 

Przeciwutleniające i przeciwzapalne właściwości noni wynikają z występowania w nim zwiazków polifenolowych – hamują enzymy odpowiedzialne za początek stanu zapalnego. Skuteczność noni okazała się porównywalna do niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

 

Ostatnie badania wykazały ponadto, że owoce noni zapobiegają miażdżycy, bo hamuja utlenianie LDL, czyli złego cholesterolu. Ten efekt, to zasługa obecności w roślinie lignanów i fenylopropanaidów.

 

W jednym z języków ludów Polinezji noni czyli Morinda Citrifolia, miało nazwę : uśmierzacz bólu. W ostatnich badaniach naukowych przeciwbólowe działanie soku z owoców noni zostało potwierdzone. I to w bólach o różnym pochodzeniu i nasileniu. Bólach nowotworowych , migrenowych, bólach kości i stawów. Wyciąg z korzeni tej rośliny wykazał działanie przeciwbólowe porównywalne z działaniem morfiny (ok. 75 % spadku odczuwania bólu). Specyfik ten okazał się ponadto mniej toksyczny od morfiny. Obecnie soki z noni są bardzo popularne wśród sportowców i ludzi aktywnych do łagodzenia bólu po przetrenowaniu, przy skręceniach, zmęczeniu mięśni.

 

Owoce noni budzą obecnie bardzo duże zainteresowanie, a ilość opracowań naukowych poświęconych analizie działania tego specyfiku stale rośnie. A jest nad czym pracować. Wyizolowano tak wiele aktywnych biologicznie składników noni, że potrzeba jeszcze sporo czasu na dokładne ich zbadanie. Dr Anne Hirazumi opracowała kombinację 66 składników z tej rośliny jako Noni – PPT.

 

W medycynie naturalnej środki lecznicze nie opierają się na jednym składniku. Pojedyncza substancja posiada pewne lecznicze właściwości, jednak pełne działanie uzyskuje się wyłącznie w połączeniu. To się nazywa synergizm.

 

Modna do niedawna suplementacja źle dobranymi witaminami czy minerałami czyni nam więcej szkody niż pożytku. Zażywając w nadmiarze jakiegoś jednego składnika (witaminy czy minerału) możemy spowodować rozregulowanie naszego organizmu. Bo nadmiar któregoś ze składników w diecie powoduje blokowanie przyswajania innych, niezbędnych do życia witamin czy minerałów. To z kolei spowoduje rozchwianie równowagi w całym naszym organizmie. "Ręczne sterowanie"- bo tak suplementację można nazywać – tak skomplikowanym tworem jakim jest ludzki organizm, jest złe. Trzeba dostarczyć organizmowi możliwie jak najwięcej składników w diecie i pozwolić mu wybrać to, czego potrzebuje. Resztę wydali. Dlatego tak cenny jest sok z owoców noni. Zawiera ponad 100 istotnych składników, począwszy od magnezu, wapnia, fosforu, żelaza itd.... aż do witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B oraz szeregu wyjątkowych protein i enzymów. Nie do przecenienia jest jednoczesne występowanie i jednoczesne oddziaływanie biologicznie aktywnych składników w jednym owocu. Z badań naukowych i tysięcy ozdrowień wynika, iż tylko specjalne połączenie wielu substancji, jakie stworzyła natura w postaci owoców, lub całych roślin, ma skuteczne działanie uzdrawiające i jest przyjazne dla organizmu.

 

Wracając do będącego celem naszych rozważań soku z owoców noni, to należy zwracać uwagę na formę, w jakiej on występuje. Najwartościowszy jest sok liofilizowany (niepasteryzowany), gdyż zachowuje on żywe składniki konserwowane przede wszystkim bardzo niskimi temperaturami.

 

Polinesian Noni Juice (946 ml) 

cena 210 zł

 

 

Polinesian Noni CaliVita

3. Opinie o soku Polinesian Noni:

http://www.branica.pl/calivita,20,opinie-o-soku-noni.html

http://www.noni.zdrowe.com.pl/co-to-jest-noni-/doswiadczenia-pacjentow/liofilizowany-owoc-noni-w-polinesian-noni---opinie.html

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl